Większość ludzi wie, że spożywanie błonnika jest ważne, ale dlaczego? Błonnik to zbiorcze określenie wielu węglowodanów, które nie są trawione wcale lub tylko częściowo. Odgrywa on ważną rolę dla Twojego zdrowia.
Błonnik nie trawi się w organizmie, tylko opuszcza go wraz ze stolcem. Składnik ten odpowiedzialny jest za pochłanianie wilgoci nagromadzonej w jelitach. Osoby, które mają problemy z wypróżnianiem, powinny upewnić się, że spożywają wystarczającą ilość błonnika.
Ma on także korzystny wpływ na poziom złego cholesterolu we krwi. Natomiast przy dobrym poziomie cholesterolu, ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest mniejsze.
Co więcej, włókna błonnika zapewniają dłuższe uczucie sytości – nie dostarczają kalorii, ale wypełniają żołądek. Jest to szczególnie ważne, jeśli zależy Ci na utracie wagi.
Błonnik spowalnia także transport pokarmu przez jelita, powodując wolniejszy wzrost i spadek poziomu cukru we krwi, co może mieć pozytywny wpływ na profilaktykę w cukrzycy typu 2, aczkolwiek nie zostało to jeszcze udowodnione naukowo.
Rozpuszczalny błonnik jest rozkładany przez bakterie w okrężnicy. Służą one wtedy jako pokarm dla „dobrych” bakterii w jelitach, ale także jako pokarm dla samych komórek jelit. Błonnik ma także niebagatelny wpływ na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ te bakterie i komórki jelitowe (nabłonkowe) wspierają układ odpornościowy i powodują, że patogeny mają mniejsze szanse na przetrwanie.
Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy nie jest rozkładany przez bakterie. Jego włókna pozostają nienaruszone i mogą wchłaniać wilgoć. W ten sposób zwiększają objętość stolca i zachowują jego elastyczność, przyczyniając się do dobrego wypróżnienia. Ponieważ błonnik znajduje się w różnych produktach, możesz łatwo uzupełniać go, spożywając dobre posiłki.
Dorosła osoba potrzebuje około 30-40 gramów błonnika dziennie, w zależności od jej wzrostu, wagi i płci. Możesz założyć, że przyjęta za normę dawka to około 14,2 gramów na 1000 kalorii.
Dostosowując dietę i dokonując odpowiednich wyborów w kwestii spożywanych pokarmów, w prosty sposób możesz zwiększyć ilość dostarczanego błonnika. Oto jak to osiągnąć:
to głównie błonnik z produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko chorób. Pieczywo pełnoziarniste, pełnoziarniste płatki śniadaniowe, makaron razowy i ryż brązowy zawierają znacznie więcej błonnika niż ich białe wersje,